Misjonsprosjekt

Skoleåret 2014/2015 samler Laget på Ås inn penger til She=precious.

She= precious gir stipend til jenter i Nepal. På denne måten får de mulighet å komme seg ut av sex-industrien og inn på skolebenken, og kan forme sin egen framtid.

Laget på Ås samler inn penger til sykepleierutdanning til noen av jentene, slik at de kan få være med og bygge opp fremtiden til sine medmennesker.

[Film om jenters håp] https://www.facebook.com/PrimeGlitzMedia/videos/10151427187507658/?pnref=story )

Historien til She=precious

I 2011/2012 hadde da 19 år gamle Jofrid Brennsæter og Ellen Sofie Øgaard 4,5 måneders praksis i Nepal igjennom Gå-Ut Senteret. Her jobbet de mest i et hjem for vanskeligstilte kvinner og barn.

Deres nepalske sjef, Indira, ble fort et stort forbilde for dem og de ble veldig godt kjent med henne. Hun var overgitt til å hjelpe andre mennesker i vanskelige situasjoner og de så at hun utrettet mye. Å hjelpe jenter ut av den brutale sex-industrien og menneskehandelen er noe av det som engasjerer henne mest.

En dag spurte de henne om hva hun ville gjort om penger ikke var noe problem. Hun tenkte litt på det og svarte: “Mange av jentene som jobber på bordell ønsker egentlig å gå på skole, men klarer det ikke økonomisk. Jeg drømmer om å gi disse jentene stipend til studie, slik at de selv kan få kunnskap og makt til å jobbe for forandring i Nepal. Jeg drømmer om å kunne følge opp disse studentene: Fortelle dem Guds ord, gi dem rådgivning og rettledning, og se at de blir helt fri fra sex-industrien og skadene den har påført dem.

De satte seg ned alle tre, gikk gjennom detaljene og skjønte at her var det muligheter. Jofrid og Ellen kom fra et land der folk flest har mer enn de trenger, Indira jobbet blant mennesker som manglet mye.

Da venner og bekjente svarte positivt på utfordringen og ble med som sponsorer, gikk Indira til sex-arbeiderne og spurte hva de egentlig ville med livene sine. Hun fikk kjemperespons på tilbudet om skolegang og plukket ut 17 av søkerne. Prosjektet var i gang. Det kom snart rapport fra Nepal om gode eksamensresultater for alle elevene. Det er godt å få være med på noe stort, noe som nytter.

Misjonsprosjekt bilde 1

Prosjektet begynte i januar 2012, og organisasjonen SHE=Precious ble etablert i april 2013.

Sex-industrien i Nepal

I Nepal er menneskehandel et stort problem. 12 til 20.000 jenter blir hvert år bortført og tatt med over grensa, hovedsakelig til India, der de blir solgt som sexslaver. Disse jentene er helt nedi 5-års alderen. Korrupt politi, fattigdom, manglende handlingsvilje fra myndighetene og lav risiko for straffeforfølgelse for bakmenn gjør situasjonen værende. I tillegg blir jenter og kvinner sett på som mindreverdige, både sosialt og juridisk.

I Kathmandu er det omlag 50.000 jenter som jobber i sexindustrien og gjennomsnittsalderen er bare 14 år. Det er forbudt med bordellvirksomhet i Nepal, men de finnes likevel overalt i form av massasjesentere, gjestehus, dansebarer og restauranter.

Misjonsprosjekt bilde 2

Mange unge nepalesiske jenter reiser til hovedstaden for å finne jobb eller gå på skole, ofte fordi de ser det som eneste utvei fra deres harde levevilkår på landsbygda. Mange blir også lurt med av bakmenn. De oppdager at livet i byen er tøft og dyrt og arbeidsledigheten høy, og takker derfor gjerne ja når de får et fristende tilbud om en enkel jobb i f.eks. en lokal restaurant, et massasjesenter, gjestehus eller dansebar. Først seinere oppdager de at jobben ikke bare går ut på å lage mat, gi massasje, re senger eller danse – de må også ha sex med kundene. Ofte har de ikke annet valg enn å gå med på dette, siden de ikke har andre jobbmuligheter med sin manglende kompetanse og de har ikke råd til å ta utdanning.

Det er en hard virkelig, store tall og vanskelig å ta innover seg, men det er ikke bare tall. Hver av disse har et ansikt, et navn og en historie. Vi vet hva som skjer og ønsker ikke ta lett på det, men heller skape endring. Disse jentene er verdifulle, men lever ikke i den friheten de fortjener. Det vil vi gjøre noe med!

Med utdanning får hun verdighet, frihet, levebrød, innflytelse, status, kunnskap, mindre risiko for å ende opp i prostitusjon og menneskehandel. Med utdanning kan hun forme sin egen fremtid.

Misjonsprosjekt bilde 3

Les mer om SHE=Precious og deres arbeid i Nepal på: http://www.sheisprecious.no/

Hvis du vil være med å bidra med en pengestøtte til prosjektet kan pengene overføres til kontonummer 0539 42 61868.